És vere que la tecnologia ens està entretenint molt durant aquests dies de quarantena i que, els més petits, és com millor passen el temps. Però fins quin punt no és perjudicial per a la seva salut?

Els nins petits també sofreixen els efectes negatius a causa de la quantitat d’hores que passen davant els dispositius digitals, i molts són els pares que comencen a preocupar-se perque no sobrepassin el límit de temps adequat i així evitar efectes nocius en els seus fills. Els nins i adolescents són els més vulnerables, ja que durant tota la seva vida han conviscut amb aquests dispositius i, per lo tant, els suposa una major dificultat desprendre’s d’ells o marcar-se un temps màxim d’ús. 

Segons experts de l’Academia Amerciana de Pediatria, els nins menors de 5 anys no tenen necessitat alguna d’interactuar amb pantalles digitals, ja que durant la seva primera etapa de desenvolupament cerebral el que els estimula és interactuar amb els seus pares i familiars més propers. A partir d’aquesta edat, es recomana no passar més de 2 hores diàries davant dispositius electrònics, ja sigui la televisió, tabletes, mòbils, etc.

Quins efectes té en la salut?

Quans no es respecta el nombre d’hores recomanades i es sobrepassen en abundància, poden aparèixer diferents efectes:

-Increment de problemes d’atenció.

-Crisis convulsives en el cas de nins propensos a l’epilèpsia, a causa dels reflexos i canvis d’intensitat de l’il·luminació de les pantalles.

-Obsessió, frustració i agressivitat, sobretot en el cas dels videojocs, que provoquen una adicció contínua fins al triomf.

-Mal de cap, vegent-se incrementat quan els menors no tenen corregits possibles problemes visuals o no portin les seves ulleres d’ús habitual.

-Augment de la miopia, sobretot en els menors de 8 anys.

Com afecta en la visió dels nins?

Segons una enquesta realitzada pel Col·legi Oficial d’Òptics i Optometristes de Catalunya, en els darrers 5 anys la miopia s’ha vist incrementada en 1,75 dioptries en els menors de 8 anys.

Aquests dispositius solen colocar-se a distàncies relativament properes de la vista dels petits, lo qual provoca que l’ull s’acomodi fins a cinc dioptries. Això pot dur a l’aparició de cansament en el menor i rebutjar així la realització d’altres activitats com la tasca escolar.

A més, destaquen que el llum natural és un inhibidor del desenvolupament de la miopia, lo qual ara suposa un obstacle, ja que durant la quarentena ens veiem obligats a quedar a casa. 

Possibles solucions o alternatives

Per tal d’evitar que durant el confinament, els més petits de casa passin massa hores davant les pantalles, proposam una serie de mesures i consells per posar en pràctica:

-Lectura en família, ja que si són contes explicats pels pares, fa que sigui més divertit per als menors, que si han de llegir-los ells sols.

-Jocs de taula analògics, sense pantalles. 

-Muntar sessions esportives: jocs físics, estacions lúdiques, etc.

-Fer manualitats.

-Ajudar als pares en les tasques de la llar.

-Fer receptes de cuina.

Perque tot això funcioni correctament, els nins també han de veure un exemple a seguir en els seus pares i germans grans. D’aquesta manera, els majors han de ser partíceps també d’aquestes condicions imposades i fer-los veure que hi ha moltes més opcions per passar el temps durant aquests dies de confinament.

Categorías: BLOG

0 commentarios

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Translate